Spanakopita – pita od spanaća

Sastojci

  • ½ kg tankih kora za pitu
  • 500g smrznutog Friglo spanaća
  • 1 vezica peršuna
  • 1 veći crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 300g feta sira
  • 4 jaja
  • 2 do 3 kašike mleka
  • 2 kašičice seckane mirođije
  • 1 kašičica sveže iseckane nane
  • biber i so po ukusu


Priprema

Friglo spanać odmrznite,  pa ga blanširajte.  Zatim ga  dobro ocedite i sitno iseckajte. Umutite jaja, izmrvite sir, sitno iseckajte beli i crni luk. Sve to pomešajte sa spanaćem. Dodajte so, biber, i ostale začine i 2 kašike maslinovog ulja. Promešajte  varjačom kako bi se sastojci ravnomerno sjedinili. 
Rernu ugrejte na 180C
Uzmite pleh i na  dno pleha ređajte jednu po jednu koru, tako što svaku koru premažete sa malo ulja. Tako poređajte polovinu kora iz pakovanja.
Kada potrošite pola pakovanja, uzmite fil i preko kora rasporedite ceo fil, pa zatim ređajte i rasporedite na isti način ostatak kora (svaku premažite uljem).
Krajeve kora uvrnite ka unutra, premažite uljem, a  poslednju koru premažite uljem i poprskajte sa malo vode.
Pecite u rerni oko sat vremena, dok lepo ne porumeni i zamiriše.

Posluživanje

Pitu ohladite pre sečenja i poslužite uz kiselo mleko ili jogurt.


Friglo vam želi prijatan obrok!