Kukuruz šećerac je vrsta kukuruza namenjenog za ishranu ljudi koji ima najveći sadržaj šećera. Posebno je bogat jednostavnim šećerima. Po hranljivoj vrednosti sličan je ostalim žitaricama. Bere se kad nije sasvim dozreo tj. pre završetka procesa transformacije šećera u skrob, pa se kukuruz šećerac može jesti iz svežeg, konzerviranog ili smrznutog stanja, jednostavnom pripremom - kratkim kuvanjem.
Kalorijska vrednost kukuruza šećerca je u proseku 100 kcal/100 g proizvoda, bogat je vitaminima B1, B3 i B9, kao i vitaminom C. Minerali prisutni u šećercu su: magnezijum, gvožđe i kalijum.
Kuvanjem kukuruza šećerca se oslobađa felurička kiselina, koja deluje kao antioksidant.
Kukuruz šećerac je najbolje kuvati u vodi ili na pari. Širom sveta se šećerac koriti i kao nadev za pizzu, ali i kao nezamenjivi deo mnogih salata. Pored kuvanja, kukuruz šećerac se može i peći na roštilju.
Kukuruz šećerac je zdrava i nutritivno vredna namirnica koja ima mnoga dobra antioksidativna svojstva koja štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i kancera. Šećerac sadrži i fitohemikalije koje čuvaju vaš vid.
Uslovi skladištenja i rok upotrebe:
- 24 meseca u slučaju čuvanja na temperaturnom režimu ispod -18°C
- 30 dana u slučaju čuvanja na temperaturnom režimu od -12°C do -18°C
- 7 dana u slučaju čuvanja na temperaturnom režimu od -6°C do -12°C
- 24 sata u slučaju čuvanja na temperaturnom režimu od 0°C do +4°C
Zamrznuti kukuruz šećerac staviti u vrelu, kipuću vodu i od momenta kada ponovo počne da vri kuvati najmanje 10-15 minuta ili do postizanja željenog gastronomskog efekta. Nije potrebno odmrzavanje pre upotrebe.