Sastojci
Za bazu:
- 200 g integralnog keksa (usitnjenog u mrvice)
- 2 kašike kakao praha
- 2-3 kašike kokosovog ulja (otopljenog)
- 2-3 kašike meda ili javorovog sirupa (za vegansku verziju)
- Po potrebi 1 kašika mleka (biljno ili kravlje)
Za kremasti sloj:
- 400 g grčkog jogurta (ili biljnog jogurta za vegansku verziju)
- 150-200 ml biljne slatke pavlake (hladne)
- 3 kašike meda ili javorovog sirupa
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za voće:
Oko 300 g Friglo smrznutog voća po izboru:
- Friglo smrznute jagode
- Friglo smrznute višnje
- Friglo smrznuti voćni miks (maline, višnje, jagode i ribizle)
Savet: Pre upotrebe, voće blago odmrznite i, po potrebi, sitno iseckajte.
Za čokoladnu glazuru:
- 100 g tamne čokolade (min. 70%)
- 2 kašike kokosovog ulja
Priprema
Priprema baze:
- U većoj činiji pomešajte usitnjeni keks, kakao prah, otopljeno kokosovo ulje i med (ili javorov sirup).
- Ako je smesa previše suva i ne može se lako oblikovati, dodajte kašiku mleka dok ne dobijete kompaktnu masu.
- Smesu čvrsto utisnite na dno pleha dimenzija 20x20 cm, prethodno obloženog papirom za pečenje.
- Stavite u frižider dok pripremate kremu.
Priprema krema:
- U jednoj posudi umutite grčki jogurt sa medom (ili javorovim sirupom) i ekstraktom vanile dok se sastojci ne sjedine.
- U drugoj, čistoj posudi, umutite hladnu biljnu slatku pavlaku dok ne postane čvrsta i penasta.
- Pažljivo, laganim pokretima, sjedinite umućenu pavlaku sa smesom jogurta. Važno je da zadržite vazdušastu teksturu kreme.
Slaganje kocki:
- Izvadite ohlađenu bazu iz frižidera.
- Preko baze ravnomerno rasporedite polovinu pripremljenog krema.
- Preko kreme poređajte polovinu odabranog Friglo smrznutog voća.
- Preko voća nanesite preostalu količinu krema, pazeći da ga ravnomerno rasporedite.
- Na kraju, po vrhu kolača rasporedite preostalu količinu Friglo smrznutog voća.
Priprema Glazure:
- U manjoj posudi otopite tamnu čokoladu sa kokosovim uljem. To možete uraditi na pari (iznad šerpe sa ključalom vodom) ili u mikrotalasnoj rerni (zagrevajte u intervalima od 20 sekundi, mešajući između svakog zagrevanja, dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa postane glatka).
- Ravnomerno prelijte otopljenu čokoladu preko voćnog sloja.
Hlađenje:
- Pokrijte pleh folijom ili providnom folijom i stavite u frižider na najmanje 4 sata. Za najbolje rezultate i savršeno sečenje, idealno je ostaviti kolač da se hladi preko noći.
Posluživanje:
- Kada se kolač dobro ohladi i stegne, izvadite ga iz frižidera.
- Pažljivo ga isecite na kocke željene veličine.
- Poslužite hladno i uživajte u savršenom letnjem osveženju!
Friglo Vam želi prijatan obrok!